2009. december 20., vasárnap

Krampampuli-égetett puncs ital



Hagyományos szilveszteri ital, már a készítése is kiváló hangulatot teremt.

Hatalmas, öblös tűzálló tál aljára rakunk vagdalt déligyümölcsöt: fügét, kimagozott datolyát, mazsolát, aszalt szilvát, cukrozott narancs héjat. A tál tetejére helyezett rostélyt megrakjuk 1 kg kockacukorral, majd meglocsoljuk egy fél liter finom rummal. Meggyújtjuk, s türelemmel várjuk amíg a lángoló szesz kiég s a felolvadt cukor a tálba csepeg. Utána hozzáöntünk két liter felforralt, fűszeres (fahéj, citromhéj, szegfűszeg) fehér- vagy vörösbort, egy liter, forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét. Néhány percig állni hagyjuk, jól megkeverjük, s azután puncsos poharakba szűrjük, melegen fogyasztjuk. Egészségünkre!

2 megjegyzés:

  1. Én nagyon csípem ezt az italt. Karácsony tájékán Sopron utcáin is árulják. Itt ittam először a nagy hidegben,s nagyon-nagyon finom volt. :)))

    VálaszTörlés
  2. Én idén ittam először és nagyon ízlett. Ezért gondoltam, hogy népszerűsítem.

    VálaszTörlés